Wiosenne porządki w kuchni
Wiosna nastraja do porządków. Kuchnia jest miejscem, gdzie powinniśmy je wykonywać nie tylko sezonowo, ale taka okazja zawsze wydaje się być dobra do wprowadzenia małych zmian. Wiosenne porządki w kuchni sprawią, że zyskamy więcej miejsca i zadbamy nieco bardziej o higienę w tak ważnym dla zdrowia pomieszczeniu.
Szafki i szuflady, czyli zakamarki każdej kuchni
Musimy przyznać, że zdecydowanie za rzadko sprzątamy szafki i szuflady, gdzie gromadzą się różne bakterie i resztki produktów. W takim miejscu jak kuchnia, musimy dbać o higienę. W końcu to tu przygotowujemy posiłki, które spożywamy. Bezpieczeństwo i higiena to więc ważne aspekty. Porządki najlepiej zacząć od najwyżej położonych szafek, stopniowo przenosząc się coraz niżej. Na początku opróżniamy szafki i sprawdzamy daty ważności produktów. To, czego sami nie jesteśmy w stanie wykorzystać, oddajmy do banków żywności. Jedzenie z pewnością się nie zmarnuje, a my wykonamy przy okazji dobry uczynek. Wnętrza szafki możemy przetrzeć octem z wodą. W ten sposób zdezynfekujemy je i zabezpieczymy przed szkodnikami, jak mole spożywcze. Do szuflad warto wsadzić specjalne maty antypoślizgowe lub wkłady na sztućce, które pomogą w utrzymaniu czystości oraz porządku. Łatwiej znajdziemy niezbędne sprzęty. Zamiast mat równie dobrze możemy użyć papieru. W przypadku zabrudzeń szybko go wymienimy. Silne chemiczne środki nie są odpowiednie do mycia szafek kuchennych. Jeśli już musimy ich użyć, starajmy się robić to bardzo rzadko, a po użyciu chemikaliów, dokładnie wytrzyjmy szafki. Wszelkie produkty sypkie, jak mąka, kasze, przyprawy, warto przechowywać w pojemnikach. Nie dość, że prezentują się estetycznie, to pozwalają zaoszczędzić miejsce. Dodatkowo chronią produkty. Rolę pojemników mogą spełnić nawet szklane słoiki po wszelkiego rodzaju przetworach. Wcześniej należy je jednak dokładnie umyć i wysuszyć.
Porządek na kuchennym blacie
Blat to miejsce robocze, gdzie możemy przygotować posiłek. Im więcej miejsca mamy do dyspozycji, tym lepiej nam się pracuje, dlatego wszelkie zbędne przybory kuchenne pochowajmy do szafek lub umieśćmy na wieszakach. Blat powinien być czysty i schludny. Przyprawy schowajmy do szafki, a na zewnątrz zostawmy tylko te puszki czy pojemniki, które są ciągle używane. Kolorowa puszka z kawą czy cukrem będzie ciekawą ozdobą kuchni. Na blacie zwykle trzymamy pieczywo, ale powinno znaleźć się ono w chlebaku lub lnianym woreczku, przez co dłużej zachowa swoją świeżość. Pamiętajmy, że blat to nie wystawa, więc nie musimy eksponować wszystkich kosztownych sprzętów, tym bardziej, jeśli nie używamy ich na co dzień. Ekspres do kawy jak najbardziej, ale młynek elektryczny czy gofrownica z pewnością znajdzie swoje miejsce w którejś z szafek. Marmurowe blaty czyścimy za pomocą octu i wody, a zabrudzenia z fug pomoże usunąć stara szczoteczka do zębów. Uporczywy tłuszcz zniknie, jeśli do mycia użyjemy specjalny środek czyszczący, przeznaczony do kuchni. Pamiętajmy, by do czyszczenia wykorzystywać miękkie ściereczki oraz gąbki, by nie porysować powierzchni blatów oraz szafek.
Katarzyna Antos