Higiena w kuchni

Kuchnia to prawdziwe królestwo nie tylko sprzętów i pyszności, ale także bakterii. Dbanie o czystość w miejscu, gdzie przechowuje się i przygotowuje posiłki jest bardzo ważne, ponieważ w grę wchodzi ludzkie zdrowie. Higiena w kuchni to nieodłączny element zachowania czystości w naszym domu. Jak o nią dbać?

Witajcie w czystej kuchni

Nie każda z nas jest perfekcyjna panią domu, co nie oznacza, że nie dba o swój dom i wszystkie jego pomieszczenia. Kuchnia jest bez wątpienia miejscem, które brudzi się najczęściej i najszybciej. Przygotowujemy w niej posiłki, spędzamy dużo czasu, niekiedy jemy w kuchni. Im więcej gromadzimy w niej rzeczy, tym więcej czasu musimy spędzić na sprzątaniu. A nie chcemy przecież całych dni szorować kuchennych blatów i szafek. Dlatego warto tak zaplanować sobie obszary sprzątania, by wiedzieć kiedy dokonać generalnych porządków. W czystej i uporządkowanej kuchni łatwiej się pracuje. Większa higiena pozwoli nam na kontrolę bałaganu, a wtedy sprzątanie zajmie nam znacznie mniej czasu niż myślimy. Co zatem warto sprzątać i w jakich odstępach czasu?

Kuchenne szafki

Często zapominamy o porządkach w kuchennych szafkach. Skupiamy się na tym, co na zewnątrz, zaniedbując zawartość mebli. A tam również mogą gromadzić się zbędne rzeczy i oczywiście kurz. Przynajmniej raz na 2-3 miesiące, postarajmy się wyciągnąć wszystko z szafek, przejrzeć produkty i poukładać wszystko od nowa. Jeśli chcemy mieć porządek w szafkach cały czas, wykonujmy taki przegląd co miesiąc. Pozwoli on nam na uzupełnienie braków przypraw czy innych produktów. Dzięki temu zawsze będziemy przygotowani, jeśli chodzi o zaopatrzenie kuchenne, a nasze szafki będą lśniły czystością. Do ich czyszczenia warto użyć wody z octem lub sody, co zniweluje zapach i zapobiegnie rozwojowi bakterii czy rozpanoszeniu się moli kuchennych.

Kuchenka

Kuchenka często się brudzi, jeśli uwielbiamy gotować. Dlatego po każdym gotowaniu czy pieczeniu, warto przetrzeć naszą kuchenkę. Świeży brud łatwiej i szybciej zejdzie, a my oszczędzimy czas i paznokcie na szorowaniu zaschniętego tłuszczu. Piekarnik to zwykle problematyczne miejsce do wyczyszczenia. Nawet silne środki, dostępne w sklepach, nie zawsze radzą sobie z zalegającym brudem. Domowymi środkami także pozbędziemy się zanieczyszczeń. Papka z sody oczyszczonej, czy kąpiel piekarnika w parze wodnej pomogą w usunięciu wszelkiego brudu z piekarnika.

Lodówka

Lodówkę warto myć co 3-6 miesięcy. Przechowujemy w niej produkty spożywcze, więc higiena takiego sprzętu jest niezwykle ważna. Przed myciem lodówki, musimy ją odmrozić. Wtedy możemy dokładnie wytrzeć wszelkie zakamarki, półki i pojemniki. Pamiętajmy, by jedzenie w lodówce układać zgodnie ze wskazówkami danego modelu sprzętu. Co tydzień starajmy się robić przegląd jedzenia w lodówce. Pozbywajmy się na bieżąco zwiędłych warzyw czy owoców, ponieważ od jednego produkty, mogą popsuć się także inne. Jedzenie w plastrach, jak ser czy szynkę, trzymajmy w pojemnikach spożywczych, folii aluminiowej lub papierze śniadaniowym. Wtedy zachowają swoją świeżość i aromat na długo.

Zlew kuchenny

kuchenneZlew zawsze zostawiajmy sobie na koniec sprzątania. W końcu będziemy w nim płukać ściereczki, gąbki czy myć naczynia, więc zdążymy go ubrudzić. Wszelkie zacieki oraz ślady kamienia usunie ocet. Możemy zastosować go przy ceramicznych powierzchniach. Wystarczy, że płatkami nasączonymi octem obłożymy zabrudzone miejsca. Po godzinie wystarczy usunąć waciki i przetrzeć powierzchnię zlewu. Z resztą zabrudzeń poradzi sobie zwykły płyn do czyszczenia czy nawet płyn do naczyń.

Katarzyna Antos