Higieniczna lodówka, czyli jak utrzymać czystość w lodówce
Lodówka może być higieniczna, jeśli odpowiednio o nią zadbamy. Nie tylko od jakości sprzętu zależy to, czy nasza lodówka będzie nam służyć długo, a jedzenie w niej przechowywane będzie świeże, nadające się do spożycia. Jak utrzymać czystość w lodówce?
Lodówka w idealnym stanie
Najważniejszy jest środek lodówki. Jej drzwi, niezależnie od koloru kryją wnętrze, które najbardziej nas interesują. Lodówka ma przede wszystkim chłodzić, choć może też mrozić. To podstawowy sprzęt, który znajduje się w każdym domu. Lodówka wcale nie musi być w idealnym stanie. Nawet kilkuletni sprzęt może wyglądać prawie jak nowy, o ile będziemy o niego dbać. A dbać należy, w końcu przechowujemy w niej coś, bez czego raczej nie moglibyśmy funkcjonować. Co zrobić, by nasza lodówka zawsze była utrzymana w czystości?
Osobno – nigdy razem
W lodówce przechowujemy żywność różnego rodzaju, od mięsa, nabiału aż po warzywa i napoje. Nie bez powodu, praktycznie w każdej lodówce znajdziemy dwie plastikowe komory, które zwykle są zlokalizowane pod półkami. Jedna z szuflad jest przeznaczona do przechowywania nabiału, zaś druga do warzyw. Nie powinniśmy mieszać ze sobą tych produktów. Dzięki oddzielnym komorom, warzywa pozostaną dużej świeże. Produkty możemy przechowywać w pojemnikach lub strunowych woreczkach jednorazowych.
Z daleka od ścian
Pewnie niejednej osobie zdarzyło się wyciągnąć z lodówki przymarznięty z jednej strony produkt. Dzieje się tak, gdy produkty dotykają ścian lodówki i ustawiona jest nieodpowiednia temperatura chłodzenia. W lodówce jedzenie układamy tak, by nie dotykało jej ścian, co ma zapewnić lepszą pracę naszego sprzętu i tym samym zachowanie jakości produktów spożywczych. Żywność pozostanie schłodzona, a czysta lodówka z pewnością dłużej zagości w naszym domu.
Rozkład produktów
Wbrew pozorom, umiejętne układanie produktów w lodówce pozwoli nam zaoszczędzić nie tylko miejsce. Produkty warto układać według daty przydatności do spożycia. Skoro mamy dwie butelki soku, bliżej ustawmy tą napoczętą. Nie otworzymy dwóch butelek jednocześnie. Niezwykłym ułatwieniem będzie wykorzystanie pudełek do przechowywania żywności i naklejek. Wprowadzimy do lodówki porządek i skończymy z nagminnym wyrzucaniem przeterminowanego jedzenia. A nawet jeśli coś się zepsuje, nie będzie miało bezpośredniego kontaktu z lodówką, tylko z pojemnikiem.
Regularne mycie lodówki
Nit nie każe nam odmrażać lodówki co drugi dzień, ale o czyste półki warto zadbać, dla zdrowia i bezpieczeństwa. W końcu mamy styczność z jedzeniem. Codziennie możemy przetrzeć półki zwilżonym ręcznikiem papierowym. Pamiętajmy, by do mycia lodówki wykorzystywać środki, które są do tego przeznaczone. Nie chcemy przecież, by doszło do zatrucia żywności i naszego organizmu. Zwracajmy uwagę na oznaczenia przy półkach, które podpowiadają nam, gdzie powinniśmy trzymać dany rodzaj żywności. W uporządkowanej i czystej lodówce łatwiej i szybciej znajdziemy niezbędny w danej chwili produkt.
Katarzyna Antos