Jak pozbyć się z kuchni insektów?

insekty

Kuchnia przyciąga wszelkie owady, które czują się w niej niczym rasowi domownicy. Jedzenie, ciepło oraz woda – tyle wystarczy, by w naszym domu pojawiły się mrówki, karaluchy czy inne owady. Jak pozbyć się z kuchni insektów?

Walka z insektami

Robactwo wywołuje twarzach wielu osób obrzydzenie i niesmak. W końcu w kuchni przygotowujemy posiłki i przechowujemy jedzenie, więc raczej nie chcielibyśmy zjeść obiadu z dodatkiem w postaci mrówek czy moli spożywczych. Niektóre insekty mogą być trudne do wytępienia, ale istnieją środki, które doskonale sobie z nimi poradzą. Pora więc uzbroić się w odpowiednie metody i stanąć do walki ze szkodnikami.

Jak pozbyć się insektów z kuchni?

Higiena w  kuchni to podstawa zdrowia. Zaniedbanie jej może skutkować różnymi chorobami oraz plagą robactwa. Na szczęście możemy się go pozbyć. Mrówki to problem szczególnie w porze letniej. Gniazda mrówek wystarczy polać wrzątkiem lub wodą z octem. Tak samo skutecznie zadziałają gorące fusy po kawie. Mrówki nie lubią mięty, więc woreczki z roślina możemy rozłożyć na drodze owadów. Tam gdzie się pojawiają, możemy także zostawić połówkę cytryny.

Równie uporczywe są mole spożywcze, które ukrywają się w kuchennych szafkach. Produkty sypkie takie jak mąka, przyprawy, kartony, kasze oraz ryż, warto trzymać w szklanych pojemnikach. W pozbyciu się moli, pomoże umycie szafek wodą z octem lub rozłożenie liści laurowych, ponieważ szkodniki nie lubią ich intensywnego zapachu.

robakiKaraluchy pojawiają się najczęściej w okolicy restauracji, suteren oraz zsypów. Nie mogą żyć bez wody, więc szukają wilgotnych miejsc. Trudno je wytępić, ponieważ wchodzą wszelkimi możliwymi szczelinami. Na karaluchy możemy zastosować trutkę, przygotowaną z boraksu, kwasu salicylowego oraz cukru. Jednak zwykle potrzebna jest fachowa pomoc, ponieważ domowe sposoby mogą nie być wystarczająco skuteczne.

Małe owady nie są groźne dla człowieka, ale możemy szybko się ich pozbyć. Lubią ciepły i wilgotny klimat, więc warto zadbać o optymalną temperaturę w kuchni i jej czystość. Na noc, możemy zastosować pewien trik. Kawałek tektury posmarujmy sztucznym miodem i zostawmy w miejscu, gdzie zaobserwowaliśmy robaki. Rano tekturę, razem z robakami zalejmy w wiadrze wrzątkiem lub spalmy w piecu.

Katarzyna Antos

PODZIEL SIĘ: