Jak wyczyścić grill?
Sezon na grilla za chwilę się rozpocznie. Miłośnicy grillowania już szykują swój sprzęt. Zanim zaczniemy piec nim różnego rodzaju smakołyki, warto zbadać o jego stan. Jak wyczyścić grilla?
Nie ma jak grill!
Nadejście maja to zawsze rozpoczęcie sezonu grillowego. Nad działkami i ogródkami unosi się dym a wraz z nim aromat pysznych potraw. Grill to wspaniały pomysł na plenerowe przyjęcie wśród najbliższych. Potrawy z grilla smakują wyśmienicie, a samo ich przygotowanie jest okazją do kulinarnych eksperymentów. Zwykle nasze grille przechowujemy w altankach, garażach czy na balkonach. Zeschnięty tłuszcz, zwęglone ruszta czy resztki jedzenia to wizja grilla, którego wyciągniemy lada moment ze swoich skrytek. Czysty grill to nie tylko kwestia estetyki ale przede wszystkim zdrowia. Wyczyszczony sprzęt zapewni nam o wiele bardziej zdrowsze i smaczniejsze jedzenie, nie wspominając już o jego atrakcyjniejszym wyglądzie.
Jak wyczyścić grill?
Do wyczyszczenia grilla przyda się nam woda, szczotka ze skrobaczką do czyszczenia ruszt, odkurzacz, cebula oraz soda oczyszczona. Być może zapomnieliśmy wyczyścić grilla po zakończonym sezonie. Niestety musimy go dobrze wyczyścić. Do czystego rusztu nie będzie przyczepiać się jedzenie. Nasze potrawy będą zdrowsze i smaczniejsze. Podstawowym narzędziem do czyszczenia grilla jest druciana szczotka ze skrobaczką. Na początku musimy zdrapać wszelki zwęglony brud oraz pozostałości jedzenia. Popiół możemy usunąć przy pomocy odkurzacza lub zwykłej zmiotki. Przy bardzo brudnych ruszta, warto najpierw namoczyć je wodą. Inną metodą ich czyszczenia jest pocieranie rozgrzanych ruszt, połową cebuli, nabita na widelec. Cebula dobrze oczyści żeliwne pręty i dodatkowo wzbogaci smak naszych potraw. Uporczywy tłuszcz pozostały na grillu usunie soda oczyszczona. Wystarczy przygotować papkę z sody i wody, przecierając ją elementy naszego grilla. Sprzęt pozostawiamy do naturalnego wyschnięcia. Wystarczy kilka minut w słońcu, by móc ponownie zacząć grillować pyszne smakołyki. Należy pamiętać, aby po każdym użyciu dokładnie oczyścić sprzęt z resztek węgla oraz popiołu. Ruszta warto potraktować drucianą szczotką. Dla lepszej ochrony zdrowia i higieny grilla, warto grillować jedzenie na aluminiowych tackach. Wtedy nie musimy obawiać się przyklejonego do prętów jedzenia czy przypalonych potraw.
Czysty grill gwarantuje nam zdrowsze i smaczniejsze jedzenie. Wyczyszczony sprzęt będzie prezentował się elegancko na naszej działce czy w ogrodzie. Goście z pewnością docenią nasze starania, próbując przygotowanych na grillu dań. Gwarantujemy, że znikną one szybciej, niż całoroczny brud z naszego sprzętu.
Katarzyna Antos