Jak przygotować grill na majówkę?

Majowy weekend zbliża się wielkimi krokami. Za chwilę wyciągniemy grille, które umilą nam wolny czas. Zanim to nastąpi, warto zrobić mały przegląd swojego sprzętu. Jak przygotować grill na majówkę? Sprawdźcie nasze porady!

Najwyższy czas rozpocząć majówkę!

Długi majowy weekend to wyczekiwany przez wiele osób czas wolny. Chwila na relaks i aktywny odpoczynek. W tym roku weekend zamienić możemy w ponad tydzień wolnego. Warto dobrze wykorzystać ten cenny czas. Zapomnijmy na chwilę o pracy i skupmy się na przyjemnościach. Zorganizowanie grilla będzie doskonałym pomysłem na nadchodzącą majówkę. Nie wystarczy jednak wyciągnąć grill z piwnicy czy garażu. Wcześniej powinniśmy doprowadzić sprzęt do stanu użytkowości. Jak to zrobić? Na co zwrócić uwagę?

Lśniący grill

Na grillu przygotowujemy jedzenie, więc wypadałoby, by jego powierzchnia była czysta. Zeschnięty brud, tłuszcz i kurz nie nadadzą smaku naszym potrawom, a raczej nie chcemy borykać się z dolegliwościami żołądkowymi. Dlatego zanim rozpalimy grilla i zaczniemy biesiadować, zadbajmy o jego czystość. Dzięki temu zyskamy pewność, że wszystko co przygotujemy będzie nie tylko smaczne, ale bezpieczne dla naszego zdrowia. Najbardziej problematycznym elementem grilla jest ruszt. To na nim grillujemy, więc wymaga on dokładnego i częstego czyszczenia. Nawet używanie jednorazowych tacek aluminiowych nie zwalnia nas z tego obowiązku. W sklepach znajdziemy różne środki, nawet te specjalne, polecane do grilla. Z ich pomocą usuniemy wszelkie przypalenia i zaschnięty tłuszcz, nawet taki, z zeszłego roku.

Istnieją także inne metody czyszczenia rusztu, które warto wypróbować. Soda oczyszczona i woda utleniona będą w tym celu naturalne. Jeśli nie przepadamy za chemicznymi środkami, możemy przygotować ze składników pastę. Produktem, który z pewnością znajdziemy w każdej kuchni jest ocet. On także usunie trudne zabrudzenia, jednak zapach może być dość drażniący dla wrażliwców. Zwykła bawełniana szmatka może nie być wystarczająca do czyszczenia grilla. W tym celu lepiej użyć specjalnej szczotki drucianej, którą zeskrobiemy brud czy pozostałości jedzenia z metalowego rusztu. Odpowiedni będzie także kuchenny druciak lub gruboziarnista sól, która zadziała na zasadzie peelingu, ścierając resztki tłuszczu i jedzenia. Po każdym użyciu powinniśmy wyczyścić grill, co pozwoli na jego dłuższe użytkowanie. Oszczędzimy także czas i siłę włożoną w usuwanie zabrudzeń sprzed kilku miesięcy. A uwierzmy, doprowadzenie do przodku grilla, który jest w złym stanie, może trochę potrwać.

rusztNaszego grilla możemy nieco zabezpieczyć przed ewentualnymi zanieczyszczeniami. Wystarczy,że posmarujemy ruszt olejem. Trik ten pozwoli na uniknięcie przypaleń. To samo możemy uczynić z tackami czy folią aluminiową. Stosowanie tacek też jest dobrą techniką, gdyż dodatkowo zabezpiecza jedzenie przed zbytnim przypaleniem, o co nietrudno przez chwilę nieuwagi. Pamiętajmy, by akcesoria, które wykorzystamy do przekładania jedzenia z grilla były czyste, tak samo jak nasze ręce.

Katarzyna Antos