Salmonella

pałeczki Salmonelli

Salmonella ma wiele wspólnego z higieną. Jej bakterie są najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego w naszym kraju. Co może być przyczyną zatrucia?

Salmonella – bakterie wewnątrzkomórkowe

Pałeczki Salmonelli dzieli się na rożne gatunki i typy serologiczne. W Polsce bakterie wywołują zapalenie jelita cienkiego i grubego oraz inne zatrucia pokarmowe. Powodem problemów z układem pokarmowym są związki chorobotwórcze takie jak antygeny i inwazyjny. Bakterie atakują ściany komórkowe jelit. Pałeczki Salmonelli mogą wywołać rzadką obecnie chorobę – dur brzuszny. Naszym kraju salmonellozy wywołują pałeczki z rodziny Salmonella enteritidis. Przebieg choroby bywa różny. Dolegliwości mogą być lekkie, stopniowo się nasilając, a nawet zagrażając życiu. Do objawów zatrucia zaliczamy bóle głowy, gorączkę, dreszcze, nudności, wymioty, biegunki i odwodnienia. Dolegliwości są szczególnie groźne dla małych dzieci. Badanie bakteriologiczne kału może potwierdzić zatrucie pałeczkami Salmonelli. Leczenie polega na zastosowaniu odpowiednich środków farmakologicznych, co jest uwarunkowane przyczyną dolegliwości.

Higiena a zatrucie Salmonellą

Do zatrucia Salmonellą dochodzi poprzez układ pokarmowy. Nosicielami bakterii są zwierzęta, które zarażają się poprzez jedzenie zanieczyszczonej paszy. Zakażony kał trafia do środowiska. Zanieczyszczone produkty mogą zawierać szkodliwe bakterie. Najczęściej występują w surowych jajach. Salmonella przechodzi przez skorupkę jaja, więc nawet sparzenie jej gorącą wodą nie gwarantuje bezpieczeństwa. Znacznie rzadziej do zatrucia dochodzi w nieodpowiednich warunkach higienicznych. Surowe i półsurowe produkty zjedzone przez człowieka, ale nie poddawane wcześniej myciu niosą ze sobą ryzyko zatrucia pałeczkami Salmonelli. I tak zerwane prosto z krzaka warzywa czy owoce mogą spowodować dolegliwości żołądkowe. Kremy jajeczne, lody oraz kogel-mogel to dania, które zawierają surowe jaja, więc jednocześnie nalezą do grupy z ryzykiem Salmonelli. surowe jajkaWażne, aby pić przegotowaną wodę, myć ręce oraz produkty spożywcze. Nie można także ponownie zamrażać rozmnożonych wcześniej produktów.

Higiena jest bardzo ważna, ponieważ nieumyte produkty czy brudne ręce mogą przyczynić się do poważnych kłopotów ze zdrowiem. Zatrucia pokarmowe są największym zagrożeniem w miesiącach letnich, kiedy chętniej jadamy na mieście i sięgamy po świeże produkty takie jak warzywa czy owoce, często zapominając o ich wcześniejszym umyciu.

Katarzyna Antos

PODZIEL SIĘ: