Higiena wielkanocnego koszyczka

higiena koszyczka

W Wielką Sobotę święcimy pokarmy, które umieszczamy w koszyczkach. Podczas wielkanocnych przygotowań ważna jest higiena wielkanocnego koszyczka. O czym powinniśmy pamiętać?

Higiena nie tylko od święta

Higiena obowiązuje nas cały czas, bez względu na okoliczności. Nie tylko od święta powinniśmy dbać o swoje zdrowie oraz czystość. Dotyczy to także przygotowywania posiłków. W okresie wielkanocnym przyrządzamy pyszne dania i dekorujemy mieszkania. W natłoku obowiązków nie możemy zapomnieć o zasadach higieny.

Higiena wielkanocnego koszyczka

Jakie ważne kwestie mogą dotyczyć higieny wielkanocnego koszyczka? Okazuje się, że nie takie błahe, jak nam się wydaje. Do koszyczków wkładamy produkty spożywcze, które później spożywamy przy wielkanocnym stole. Oprócz nich pojawiają się również dekoracje czy żywe rośliny. Istotne jest także ich przechowanie, tuż po święceniu.

Czysty koszyk

Pokarmy święcimy tylko raz w roku. Koszyki, do których wkładamy jedzenie muszą być czyste. Często wyciągamy je z szafek czy ze strychu. Przed ich wypełnieniem należy je dokładnie wyczyścić. Wiklinowe koszyki wystarczy przetrzeć szmatką, zaś te plastikowe i materiałowe z powodzeniem możemy myć wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Czyty koszyk to podstawa bezpiecznej święconki.

Serwetki

Gdy nasz koszyk jest już czysty, możemy wyłożyć jego dno papierową serwetka. To higieniczne i praktyczne rozwiązanie. Serwetka zapobiegnie także odbarwieniu koszyka. Barwniki z kolorowych pisanek mogą zostawić ślad na koszyku. Jeśli chcemy wykorzystać go ponownie za rok, zaopatrzmy się w zwykłe serwetki. Odpowiedni będzie również ręcznik papierowy. Nasz koszyczek wielkanocny, już wypełniony także warto przykryć serwetką. Materiałową serwetkę najlepiej przywiązać wstążką z jednej strony koszyka. W ten sposób nie zostanie porwana przez wiatr. Taki trik pozwoli na szybkie odsłonięcie zawartości koszyka podczas święcenia.

Jajka

Jajka, które umieszczamy w koszyku powinny być wcześniej dokładnie umyte i gotowane na twardo. Pod żadnym pozorem nie wkładajmy surowych jajek, które mogłyby zniszczyć naszą święconkę, tłukąc się w koszyku. Dzieci z pewnością ucieszą się z czekoladowych jajek. Warto zadbać, aby były owinięte złotkiem, dzięki czemu unikną kontaktu z innymi pokarmami.

Chleb

Chleb to nieodłączny element koszyczka na Wielkanoc. Jeśli nie chcemy zyskać kolorowych kromek, owińmy chlebek papierową serwetką. Zachowa świeżość i pozostanie czysty. Po święceniu możemy wyciągnąć go z koszyka i schować do chlebaka, co także zapobiegnie jego wyschnięciu.

Wędliny i kiełbasy

Wędliny i kiełbasy do święcenia nie mogą być surowe. W koszyku najlepiej sprawdzą się wędzone szynki i kiełbaski. Producenci przygotowują specjalne, małe pęta do koszyczka, więc warto takie kupić. Starajmy się także oddzielić wędliny od ciasta. Wędliny wyciągamy i chowamy po święceniu do lodówki. Pozostawione w koszyku aż do niedzielnego poranka stwarzają ryzyko zatrucia pokarmowego.

Chrzan i sól

higiena wielkanocnego koszyczkaChrzan może okazać się kłopotliwym produktem do święconki. Przecież nie schowamy w koszyku całej miski czy słoiczka chrzanu. My mamy na to sposób. Wystarczy nałożyć odrobinę chrzanu do małego kieliszka. Chrzan również należy schować do lodówki, aby rano można go było spokojnie i ze smakiem zjeść. Z solą możemy postąpić podobnie jak z chrzanem, o ile będziemy ostrożni podczas przenoszenia koszyka. Inną opcją będzie zakup mini pojemników na przyprawy lub wykorzystanie fiolki po olejku czy przyprawach. W zatkanym pojemniku sól pozostanie na swoim miejscu całkowicie bezpieczna.

Katarzyna Antos

PODZIEL SIĘ: