Mycie zębów
Piękny uśmiech nie tylko dodaje nam urody, lecz również ułatwia kontakty z innymi. Aby jednak móc się uśmiechać bez poczucia wstydu – konieczne jest dbanie o stan naszej jamy ustnej i zębów. Właściwa higiena jamy ustnej zapewnia zębom estetyczny wygląd. Jest również niezbędna dla utrzymania zdrowych dziąseł.
Codzienna profilaktyka powinna sprowadzać się do:
– dokładnego szczotkowania zębów (a także języka i dziąseł, bo tam również gromadzą się bakterie) co najmniej 2 razy
dziennie a najlepiej po każdym posiłku;
– korzystania z nici dentystycznej – dla dokładnego wyczyszczenia przestrzeni między zębowych;
– stosowania produktów do higieny jamy ustnej z fluorem (płukanki, pasty);
– unikania pokarmów, które zawierają duże ilości cukrów złożonych (przyczyniają się one bowiem do rozwoju próchnicy); Istotna jest nie tylko regularność szczotkowania, lecz również jego jakość. Powinno ono zajmować co najmniej 2 minuty. Kluczowy jest też dobór odpowiednich produktów – czyli szczotki z niezbyt twardym włosiem (stomatolodzy zalecają takie o mniejszej powierzchni czyszczącej), past mających w składzie fluor, dobrej nici dentystycznej oraz płynu do płukania o działaniu antybakteryjnym. Zęby powinno się czyścić za pomocą krótkich pociągnięć, nie dociskając zbyt mocno, zaczynając od zewnętrznych powierzchni zębów górnych oraz dolnych, następnie – przechodząc do wewnętrznych powierzchni – kolejno zębów górnych i dolnych, a kończąc na czyszczeniu powierzchni żujących. Ważne jest również stosowanie nici dentystycznej – poprzez przesuwanie jej łagodnym ruchem w górę i w dół pomiędzy zębami. Pomaga to usunąć płytkę nazębną oraz resztki pokarmów z miejsc, gdzie nie dociera szczoteczka. Ciasne przestrzenie międzyzębowe są bowiem szczególnie narażone na występowanie próchnicy. Pod koniec czyszczenia zalecane jest stosowanie płukanek do ust – utrwala ono bowiem efekt szczotkowania, zapewnia świeży oddech i dodatkową ochronę zębów przed próchnicą. Dla higieny zębów i jamy ustnej ważna jest też odpowiednia dieta. Mikroelementy które powinny znaleźć się w diecie to: wapń, fosfor oraz fluor. Można je znaleźć w :nabiale, brokułach, łososiu, drobiu, migdałach, roślinach strączkowych, owocach morza i fluoryzowanej wodzie.