Higiena w restauracji

hiegiena w restauracji

Dobra restauracja charakteryzuje się nie tylko wyśmienitą kuchnia ale także odpowiednią higieną. Jak wygląda higiena w restauracji?

Zapraszamy do restauracji

Idąc do restauracji liczy na profesjonalną obsługę i pyszne jedzenie. W innym wypadku zostalibyśmy w domu, nie fatygując się do lokalu gastronomicznego. Często nie zdajemy sobie sprawy co dzieje się za drzwiami restauracyjnej kuchni. W końcu dostajemy do stolika gotowe dania, więc ich przygotowanie jest dla nas jedną wielką niewiadomą, chyba że wybierzemy restauracje, gdzie posiłek jest przygotowywany na oczach gości. To jednak przyjemność, którą serwują nieliczne lokale.

Higiena w restauracji

Zachowanie zasad higieny wydaje nam się czymś oczywisty w przypadku gastronomii. Jedzenie musi być przygotowywane w odpowiednich warunkach. Higiena w restauracji to podstawowy element prowadzenia biznesu gastronomicznego, kontrolowanego przez sanepid. Jednak my jako klienci powinniśmy poznać informacje dotyczące dbania o czystość i bezpieczeństwo w restauracji, które pozwolą unikać nam podejrzanych lokali.

Systematyczne sprzątanie

Zarówno kelnerzy jak i kucharze są odpowiedzialni za sprzątanie w restauracji. Już wchodząc do lokalu możemy ocenić, czy dba się w nim o czystość. Umyta podłoga, brak kurzu oraz czyste okna i obrusy to tylko niektóre z elementów dobrej wizytówki danej knajpy. Przy pracy z jedzeniem oraz klientami nie ma mowy o zaniedbaniu higieny. Brudne naczynia czy sztućce raczej odstraszą klientów i nie zachęcą do ich powrotu. Klient nie ma prawa dostać zabrudzonej zastawy. Dodatkowo osoba kończąca swoją zmianę, powinna pozostawić czyste stanowisko pracy drugiej osobie. W kuchni nie ma czasu na zastanawianie się kto ma posprzątać dany obszar, dlatego obowiązki powinny być ustalone wcześniej, a nad całym grafikiem powinien czuwać manager lokalu lun szef kuchni.

Przygotowywanie posiłków

higienaW profesjonalnej restauracji, przygotowanie posiłków wiąże się z określonymi zasadami. Osoby pracujące na kuchni powinny być przydzielone do określonych sekcji. Pozwala to na sprawną i higieniczną pracę całej załogi. Każda osoba jest tym samym odpowiedzialna za utrzymanie czystości i porządku na danym stanowisku. Niezwykle ważne jest przygotowywanie produktów, czyli składników poszczególnych dań. Nie bez powodu deski do krojenia mają swoje kolory, które pozwalają na higieniczne i bezpieczne krojenie. Deska czerwona jest przeznaczona do surowego mięsa, żółta do drobiu, niebieska do ryb, zielona do warzyw i owoców, brązowa do wędlin i gotowanego mięsa a biała do nabiału. Nie powinniśmy kroić tych produktów na jednej desce. W restauracji ważne jest także gotowanie i przechowywanie żywności. Czyste garnki to podstawa, tak samo jak sprawna chłodziarka. Źle przechowywane jedzenie niosą ze sobą ryzyko zatruć pokarmowych. Higiena w restauracji dotyczy także samych kucharzy i pomocy kuchennej. Mycie rąk to ich obowiązek, o którym nie mogą zapominać.

Katarzyna Antos

PODZIEL SIĘ: