Dieta dla mam – jak powinny się odżywiać kobiety w ciąży?
Okres ciąży wymaga od kobiety zmiany wielu nawyków – rezygnacji z używek jak papierosy i alkohol oraz obowiązkowo zacząć się odżywać w prawidłowy sposób. Nie wystarczy jednak jedynie „jeść za dwóch” i dodać do swojego planu „trochę owoców i warzyw”. Dieta dla mam powinna być bardzo dokładnie zaplanowania. W końcu chodzi o zdrowie dziecka.
Dieta ciężarnej – podstawy
Rola diety w okresie ciąży jest niesamowicie istotny zarówno dla zdrowia matki, jak i dziecka. Trzeba zadbać o dodatkowe porcje składników odżywczych, ponieważ znaczna część z nich będzie absorbowana przez dziecko. Wokół diety dla mam powstało wiele mitów, a największym z nich jest mit, że kobieta w okresie ciąży może jeść właściwie wszystko w nieograniczonych ilościach. Według rekomendacji lekarzy, przyszłe mamy, które do ciąży nie miały nadwagi i nie prowadziły bardzo aktywnego trybu życia, powinny dodać do swojej diety jedynie ok. 300-400 kalorii. W ten sposób przyrost wagi na przestrzeni ciąży powinien wynosić pomiędzy jedenaście a szesnaście kilogramów. Widełki są oczywiście jedynie ogólnym wyznacznikiem, a na zmiany w wadze mogą wpływać liczne czynniki. Największy wzrost apetytu jest zazwyczaj odczuwalny po rozpoczęciu II trymestru, dlatego właśnie wtedy kobiety w ciąży mogą dołożyć kolejne kalorie do swojej diety. Nieco bardziej restrykcyjną dietę powinny stosować kobiety, które przed zajściem w ciąże miały nadwagę. W takiej sytuacji przyrost wagi w okresie ciąży nie powinien wynosić więcej niż 14-15 kg. Pomóc w tym może catering dietetyczny Opole.
Dieta ciężarnej – co jeść?
Dieta dla mam musi być bogata we wszystkie składniki odżywcze. Najważniejszymi z nich są witaminy, żelazo, białko, węglowodany oraz zdrowe tłuszcze. Wraz z rozwojem ciąży wzrasta zapotrzebowanie na poszczególne makro i mikroelementy. Podstawą diety kobiety w ciąży musi być również woda. Większe zapotrzebowanie na nie ma związek m.in. z podwyższoną objętością krwi. Kobiety w ciąży powinny dostarczać organizmowi ok. 3 itrów dziennie (nie tylko pod postacią samej wody, ale również owoców, soków i zup). Zaleca się jednak unikanie napojów gazowanych i zbyt częstego picia kawy. Wśród witamin szczególne znaczenie mają te z grupy B, odgrywające zasadniczą rolę w procesach krwiotwórczych i rozwoju układu nerwowego dziecka. Równie istotne dla budowy tkanek, mięśni i organów dziecka jest białko. Szczególną uwagę trzeba zwrócić także na żelazo, które jest bardzo ważne dla prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych. Żelazo chroni również przed anemią, na którą mogą być narażone kobiety w ciąży. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo w diecie ciężarnych wynosi od 15 do 30 mg.
Najlepszy sposób na dietę dla mam
Dieta kobiety w ciąży powinna być bardzo zbilansowana. Jej najważniejszymi składnikami są warzywa, owoce, chude mięso, jaja, ryby, rośliny strączkowe, oliwa z oliwek, awokado, produkty zbożowe i suszone owoce. Czasem najlepszym rozwiązaniem jest dieta pudełkowa. Aby mieć pewność, że organizm na pewno otrzymuje wszystkie najważniejsze składniki odżywcze, można wspomagać się witaminami w postaci suplementów.