Produkty, które tworzą na zębach przebarwienia
Uśmiech jest wizytówką człowieka, a jego ważną część tworzą zęby. Zaniedbane nie robią zbyt dobrego wrażenia, szczególnie gdy borykamy się z problemem przebarwień. Które produkty tworzą na zębach przebarwienia?
Nieestetyczne przebarwienia na zębach
Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wiele osób. Niektórzy mogą się takim uśmiechem pochwalić. Wybielanie, specjalistyczne pasty do zębów czy szczoteczki – dzięki właściwej higienie jamy ustnej, dbamy o biel naszych zębów. Ale nie tylko produkty do higieny mają znaczenie. Ogromną rolę przypisujemy diecie, bowiem niektóre z produktów znacząco oddziałują na wrażliwe szkliwo. Wraz z wiekiem rośnie tendencja do absorpcji barwników przez zęby, więc bardziej narażeni jesteśmy na liczne przebarwienia, które nie prezentują się zbyt atrakcyjnie. Na które produkty warto uważać?
Czerwone wino
Wino to znany na całym świecie alkohol. W wielu krajach, lampka wina do obiadu jest czymś w pełni naturalnym. Ulubiony trunek w kolorze czerwieni to dość trudny do usunięcia zawodnik. Czerwone wino tworzy na powierzchni zębów osad. Im więcej go pijemy, tym bardziej widoczny i trudny do usunięcia, zupełnie jak plamy po winie na koszuli czy białym obrusie. Jeśli lubimy wino, wybierajmy raczej to białe czy różowe.
Kawa i herbata
Tradycyjne napoje takie jak kawa czy herbata to zło dla naszego pięknego uśmiechu. Zawierają barwniki, które przyczyniają się do powstawania żółtych śladów na naszych zębach. Dlatego warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty lub zainwestować w dobrą pastę do zębów i odpowiednio dbać o piękny uśmiech.
Papierosy
Nie musimy wspominać, że papierosy są szkodliwe dla zdrowia. Dla zębów również. To im zawdzięczamy brzydkie, żółte przebarwienia oraz nieświeży oddech. Palacz powinni stosować wybielające produkty do higieny jamy ustnej. Choć najlepszą opcją jest rezygnacja z palenia i pielęgnacja swoich zębów.
Sos pomidorowy
Makaron czy pizza nie mogą obejść się bez sosu pomidorowego, który zachwyca smakiem i aromatem warzyw. Niestety nasze zęby nie będą po takim posiłku zbyt szczęśliwe. Pomidory bogate są w kwasy i barwniki, które mogą powodować erozję szkliwa. Uważajmy więc na ketchup, nie przesadzając zbyt z jego ilością.
Ocet balsamiczny
Ciemny płyn, który jest dodatkiem do potraw i deserów, czyli ocet balsamiczny także znalazł się na czarnej liście. Nie dość, że bogaty jest w barwniki, to zawiera w swoim składzie również szkodliwe dla szkliwa kwasy. Bezpiecznie możemy spożywać go w sałatkach, ponieważ warzywa tworzą naturalną barierę ochronną przed działaniem octu balsamicznego.
Katarzyna Antos